Amatörfilm

Amatörfilm

Amatörfilm är filmer som skapas av icke-professionella filmare på deras fritid. Filmerna skapas utan vinstintresse. Krasst kan man väl säga att alla filmare är amatörer från början. Även storheter som Steven Speilberg och James Cameron var ju antagligen glada amatörer från början. Man kan väl säga att amatörfilm kan spelas in med lite olika syften. Det finns ju dels den sorten som spelas in helt privat, till exempel på en semester eller vid en födelsedag och som bara är menad att visas upp för familjen. Sen finns ju de som spelar in film som en hobby, kanske de spelar in en mindre spelfilm eller en kort dokumentär men där syftet är att berätta någonting. Den senare kategorin brukar vara angelägna att kunna sprida sina alster till en större publik än det närmaste umgänget.

Teknikens under

En sak som har gynnat amatörfilmen är den tekniska utvecklingen som skett de senaste decennierna. Att kunna spela in film är nu tillgängligt för den stora massan men var tidigare något som var få förunnat. En och annan lyckosam familj kunde kanske spela in lite film med sin gamla super-8 kamera. Resultatet blev en grynig hoppande film utan ljud. Sen kom videokameran och att spela in hemmavideos blev då möjligt för flera. Fast det var ändå en ganska stor och klumpig kamera och videokassetterna var känsliga och blev utslitna efter ett tag. Ytters få hade på den tiden någon möjlighet att kunna redigera sitt filmade material. Detta gjorde att familjesammankomsterna lätt kunde bli långdragna när det skulle tittas på senaste semesterfilmen som kunde bestå av flera timmar inspelat material. Den digitala inspelningen blev något av en revolution inom amatörfilmsvärlden. Nu kunde vanligt folk sitta hemma och redigera sitt inspelade material endast med hjälp av ett program på sin dator. Nästa revolution kan väl sägas vara när smartphonen kom. Med den kom helt nya möjligheter att spela in och skapa film på ett snabbt och användarvänligt sätt.

YouTube tar över

YouTube tar över

YouTube tar över

För amatörfilmare fanns tidigare väldigt små möjligheter att kunna nå ut med sitt material till någon större publik. Så när YouTube kom kan man säga att det blev en omvälvande nyhet för många som sysslade med film på amatörnivå. Nu fanns det en möjlighet att kunna publicera sina filmer utan att behöva ha kontrakt med filmbolag. Med bara några knapptryck kunde filmer göras tillgängliga för potentiella tittare världen över. YouTube var från början tänkt att kunna användas av folk som ville spara sina amatörfilmer och göra dem tillgängliga för fler tittare. Till exempel en familj som ville dela filmer på sin nyfödda bäbis med släktingar som bor långt borta. Med tiden har YouTube utvecklats och kan väl idag klassas som ett fenomen. Idag är det en mäktig kanal för vår tids amatörfilmare där en del har blivit superstjärnor. Dagens unga tittar allt mindre på film och serier på traditionella TVn men desto mer på alternativa media-kanaler som YouTube. För ett par decennier sen var det näst intill omöjligt att kunna slå dig fram som filmare utan rätt utbildning och kontakter. Idag kan i stort sett vem som helst starta sin egen kanal och få miljoner tittare på YouTube. Vad framtiden har att komma med vad gäller amatörfilm kan vi bara spekulera om.