Amatörfilmsfestivaler

Amatörfilmsfestivaler

Amatörfilmsfestivaler

Att ägna sig åt att producera amatörfilmer på fritiden är för många ett sätt att få visa vad de går för och komma vidare mot en professionell karriär. Ett sätt att visa upp sina filmer är att skicka in ett bidrag till en filmfestival för amatörfilmer. Runt om i Sverige och även internationellt anordnas en rad olika festivaler för filmer som producerats av icke-professionella. Flera av festivalerna har en professionell jury som kan ge värdefull feedback till de tävlande. Att delta och att kanske till och med vinna ger en ovärderlig chans att få visa upp sitt verk för yrkesverksamt branschfolk.

Filmer från hela världen

En av Europas största amatörfilmfestivaler är British International Amateur Film Festival som arrangeras av föreningen IAC The Film & Video Institute. Till den årliga festivalen skickas runt 250 bidrag från hela världen. Festivalen har inga begränsningar vad gäller filmens längd, ämne, typ av film eller ålder på filmskaparen. Detta är ganska ovanligt då många festivaler riktar in sig på vissa teman, till exempel ung film. En första gallring vaskar fram de bästa bidragen som sen presenteras inför en professionell jury och har chans att vinna fina priser. Cirka två veckor efter att resultaten rapporterats hålls en festival där ett urval av de bästa filmerna visas upp. Alla bidrag som skickas in betygssätts och får ett skriftligt omdöme vilket kan vara av stor nytta för den som vill kunna utveckla sitt filmande.

Amatörer och professionella filmer

Amatörer och professionella filmer

I den amerikanska delstaten Texas, närmare bestämt Austin, hålls varje år en stor multifestival vid namn South by South West eller SXSW. Här körs samtidigt flera stora festivaler med olika teman. Förutom en filmfestival kan du även besöka festivaler för musik, comedy och gaming. På filmfestivalen visas både amatörfilmer, independentfilmer och Hollywood-produktioner. Ett utmärkt tillfälle alltså för den unga filmaren som vill försöka göra sig ett namn och kunna börja en yrkeskarriär inom film. På South by South West brukar det varje år hållas världspremiär för flera av de filmer som visas och det är mycket prestigefyllt att bli utvald som deltagare.

Många svenska festivaler

Håller du på med film och vill delta i en festival har du en del att välja på. Det finns dels olika regionala festivaler men också med olika teman. Det finns till exempel festivaler för Barn- och ungdomsfilm, HBTQ-film och kvinnliga filmskapare. Den största arenan för unga filmskapare som vill visa upp sina verk för branschfolk är Novemberfestivalen som hålls i Trollhättan varje år. Den västsvenska staden har ju blivit något av ett svenskt Hollywood med sin stora inspelningsstudio Trollywood. Novemberfestivalen är egentligen en form av final där de bästa bidragen från årets regionalfestivaler tävlar. Filmerna tävlar i två klasser, Mellanvikt för de som är 16-19 år och Tungvikt för de som är 20-26 år. Juryn består av tunga namn inom den svenska filmvärlden så det här är en otroligt bra chans att skapa kontakter.

Dokumentera mera

För den som sysslar med dokumentärfilm finns Tempo dokumentärfilmfestival. Tempo är en festival som visar upp dokumentärer inom blandade tekniker så som foto, radio och film. Även experimentell film kan ställa upp. Under festivalen hålls också föredrag och workshops för unga som vill komma vidare i sitt skapande.