Familjen Skarsgård

Familjen Skarsgård

Familjen Skarsgård

Skarsgård-klanen är utan tvekan Sveriges mest kända Hollywood-familj. Med pappa Stellan i täten så har framgångarna bara radat upp sig med storroll efter storroll och sönerna Skarsgård har blivit namnen på allas läppar.

Megakändisarna Paul Bettany och Jennifer Connelly (hon fick en Oscar för A Beautiful Mind) gav deras son namnet Stellan efter just Stellan Skarsgård.

Trots de superkändisar familjen Skarsgård är så är de fortfarande väldigt jordnära och har tagit framgångarna på rätt sätt.

När Skarsgårdklanen först gjorde sitt intåg i den amerikanska filmvärlden så kom de att jämföras med Baldwin-familjen, men de har med stora steg gått förbi dem nu. Idag är det mest bara Alec Baldwin kvar medan hela Skarsgårds-familjen fortfarande är heta.

En brittisk nyhetssajt jämförde de istället med skådespelarfamiljen Hemsworth (Liam, Luke och Chris) från Australien.

Det började med Stellan

Pirates of the Carribean

Pirates of the Carribean

Pappa Stellan Skarsgård sågs första gången på film i Bombi Bitt och jag 1968. Stellan föddes 1951 i Göteborg.

Några av hans mest framträdande roller har varit som Carl Hamilton i Täcknamn Coq Rouge, Raoul Wallenberg i God afton, Herr Wallenberg, Erik Selvig i Marvel Cinematic Universe-filmerna och som William “Bootstrap Bill” Turner i Pirates of the Caribbean: Död mans kista och Pirates of the Carribean: Vid världens ände.

Stellan var ung när han blev ungdomsidol, det var han som där lade grunden till att de idag räknas som en av världens största skådespelarfamiljer.

Under sin uppväxt tillsammans med pappa Jan SKarsgård och mamma Gudrun Larsson så flyttade de ofta. De första åren bodde de i norra Småland, sedan gick flytten vidare till Kalmar, därefter Marielund utanför Uppsala och sedan Uppsala innan de hamnade i Klagshamn strax söder om Malmö. Där väcktes hans teaterintresse genom ABF:s barnteater samt Folkets Parks barnteater om somrarna. Endast 16 år gammal så flyttade Stellan hemifrån för att plugga vidare, flytten gick till Helsingborg.

Familj

1975 gifte han sig med läkaren My Skarsgård, tillsammans har de barnen Alexander, Gustaf  Sam, Bill, Eija och Valter Skarsgård. Missbruket höll på att ta My´s liv och hon har även berättat att det var vad som knäckte äktenskapet som tog slut 2007. Idag är hon dock nykter och jobbar som alkoholterapeut.

Stellan mötte dock kärleken igen i Megan Everett och de gifte sig i januari 2009. Paret har fått två barn tillsammans, Ossian som föddes 2009 och Kolbjörn som såg dagens ljus 2012.

Genom en mindre roll i Varats olidliga lätthet (1988) inledde han sin internationella filmkarriär. Sedan han 1988 lämnade Dramaten har han nästan bara ägnat sig åt film, allt från tyngre roller till flashiga Hollywood-produktioner. I ABBA-filmen Mamma Mia! (2008) spelade han en av de män som kunde vara fadern. En av de senaste stora rollerna är som Björn Borgs tränare Lennart Bergelin i filmen Borg.
Han har vunnit en lång rad priser och utmärkelser, Guldbaggar vid flera tillfällen, Silverbjörn i Berlin, Silver Hugo vid Chicago International Film Festival och festivalpris i Frankrike för Bästa skådespelare.