Filmfestival i Umeå

Filmfestival i Umeå

Som filmälskare är höjdpunkterna under året de filmfestivaler som anordnas. Jag försöker alltid att åka på så många som möjligt tillsammans med mina vänner. Det är något magiskt över att dela sin passion med många personer samtidigt, som man gör på en filmfestival. Att åka iväg till en annan stad, gärna långt hemifrån, är dessutom ännu roligare. Då blir det liksom hela paketet med hotell, äta ute, avkoppling och fullt fokus på bara filmer och att ha det roligt. Senast jag var iväg på en sådan resa var en tillfällig filmfestival i Umeå. Det var några studenter som hade som examensarbete att anordna den.

Härlig sommarstad

Jag var extra glad att det var just Umeå eftersom jag studerade på universitetet där tidigare. Umeå är världens mysigaste stad, vid älven och skogen. Att ha något att göra där är inte svårt och sommartid är det underbart att hänga nere vid älven. Sedan de byggde kulturhuset Väven med biblioteket och allt annat så känns det verkligen komplett. Förutom att visa filmer så hade de arrangerat olika föreläsningar, diskussionspaneler, trubadurkväll med westerntema och mingelparty med temat Hollywood. De olika aktiviteterna hölls på Folkets Hus, Kulturhuset Väven och Bildmuséet. Jag tror att de hade valt de olika platserna just för att de samtidigt ville visa vad Umeå faktiskt kan erbjuda i kulturväg. När det kom till att välja hotell så hade de flesta av mina vänner valt hotell mitt inne i city. Själv valde jag Scandic Syd som ligger på andra sidan Umeälven, kanske en kvart-tjugo minuters promenad. Anledningen var två, dels har de en pool på hotellet och jag älskar att simma, sedan hade jag även vunnit en kupong med tre fria nätter där. Så själva boendet blev billigt för mig, vilket gjorde att jag istället kunde lägga pengarna på andra roligheter.

Planer i stöpet

Första kvällen var jag lite trött efter resan och alla intryck från filmen vi såg, “Birth of a nation”. Därför bestämde jag mig för att skippa middagen på Lottas krog med vännerna, ta en promenad över bron till hotellet för att simma lite innan sängdags. Det kändes som en bra nedvarvning av dagen. Gissa om jag blev besviken när de berättade i hotellreceptionen att poolen var avstängd för rengöring. Jag blev nästan gråtfärdig, hade ju lämnat vännerna tidigare bara för simturen och så skulle det inte bli nån. Besviken så skippade jag middag, gick bara till macken bredvid och köpte lite chips och godis. Väl tillbaka på rummet så lade jag mig på sängen och slötittade på tv och spelade på mobilen. Tillsammans med mina kusiner så har vi alltid en frågesport igång där man tävlar mot varandra, det är verkligen kul. Jag är annars lite ombytlig när det gäller vilken typ av spel jag väljer så ibland kollar jag vilka spelmaskiner som är heta för tillfället och så provar jag dem. Ofta hittar jag någon ny favorit på det sättet. Eftersom jag var så trött så somnade jag rätt snart, det visade sig vara bra eftersom dagen efter också blev intensiv.

Bästa dagen på länge

Bästa dagen på länge

Efter en lång natt med mycket sömn, och härlig hotellfrukost, så var jag väldigt pigg. Istället för buss så tog jag åter en promenad över älven till Kulturhuset Väven. Där skulle det vara en diskussion om westernfilmer på temat “Förr vs Nu”. Rätt intressant även om just westernfilmer inte är någon storfavorit för mig. Eftermiddagen såg jag fram emot desto mer, då vi skulle få se “A star is born” med Lady Gaga. Den filmen är fantastisk, på så många sätt. Lady Gaga överraskade mig verkligen som skådis, hon lever verkligen i rollen, som om hon spelar sig själv. Jag tror att alla som på något sätt varit nära någon som drabbats av psykisk ohälsa kommer att beröras av filmen. För mig, som har en närstående som tagit livet av sig nyligen, var den oerhört smärtsam men ändå helt fantastiskt bra. Jag kände igen mig på väldigt många sätt i filmen. Dessutom, musiken! Wow, helt grymt bra musik. Musik fick vi mer av under kvällen. Efter gemensam middag på Pinchos så vandrade vi längs älven och bort till bildmuséet. Där hade de anordnat en trubadurkväll med westerntema för att knyta an till diskussionen som var under förmiddagen. Kvällen blev riktigt lyckad och jag lärde känna många nya film-vänner. Tillsammans drack vi cava, sjöng countrysånger och diskuterade filmer, roligt! Vi var ett gäng som gick ihop och bestämde att vi skulle ta bussen till Nydalasjön dagen efter för att bada eftersom det inte var något på schemat under dagen. Det blev en dag och kväll att minnas. Strålande sol, bra musik, härligt bad och trevliga vänner. Kvällen spenderades på Folkets Hus där vi kollade två filmer, “Guds stad” och ”The Birth of a Nation”. Båda mycket starka filmer som är bra att titta på tillsammans så att man får chansen att reflektera och diskutera efteråt. Det var en trevlig festival, jag och mina nya och gamla vänner hoppas allihopa att det blir fler.