Filmskapare i Hollywood

Filmskapare i Hollywood

Filmskapare i Hollywood

Hollywood är filmens eget Mecka, det är dit många av hela världens filmskapare, producenter och skådespelare strävar. Många är manade men få är kallade och det är bara en bråkdel av alla som försöker som lyckas slå igenom i Hollywood. Filmindustrin i USA är enorm och sysselsätter tusentals personer. Det finns dock vissa som är lite mer berömda än andra och här har vi listat några av Hollywoods största filmskapare.

Steven Spielberg

Steven Spielberg är kanske om inte den största så i alla fall bland de största. Han är den regissör som har spelat in mest pengar i Hollywood. Med supersuccéer som E.T., Tillbaka till framtiden och Jurassic Park. Hans genombrott kom 1975 med den kultförklarade filmen Hajen. Med sina banbrytande specialeffekter tog filmen om den blodtörstiga jättehajen en helt egen plats i filmhistorien. Just toppmoderna specialeffekter är någonting som är lite av Spielbergs signum. Filmer som Jurassic Park och Hajen är fartfyllda actionfilmer där effekterna tog andan ur biopubliken när de först visades. Spielberg visade upp en helt annan sida när han skapade den sjufaldigt Oscarsbelönade Schindlers List. Filmen som är ett verklighetsbaserat drama om andra världskriget var verkligen en kontrast till Spielbergs tidigare filmer och gav en helt ny och djupare bild av hans filmskapande.

Avatar

James Cameron

Vem av Spielberg och Cameron som egentligen är störst får vi nog överlämna till herrarna i fråga att avgöra. Om Spielberg har dragit in mest pengar totalt så har Cameron skapat två av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna, Titanic och Avatar. Titanic är dessutom en av de filmer som lyckats kamma hem flest Oscars, 11 stycken inklusive bästa film och bästa regi. Den var dessutom nominerad i ytterligare tre klasser. Titanic var länge historiens dyraste och mest lönsamma film. Den petades från tronen när Cameron släppte Avatar 2009, som är den nuvarande rekordhållaren som mest lönsam. Uppföljare till Avatar planeras och till de kommer det även att släppas helt nya TV-spel. Spelen produceras just nu av den svenska spelfirman Ubisoft med Patrick Bach i ledningen.

George Lucas

George Lucas är mest känd för Starwars som idag inte bara är en samling filmer utan en hel industri. Samtidigt som Lucas jobbade fram film efter film i Starwars-serien skapade han tillsammans med sin vän Steven Spielberg en annan framgångsrik serie av filmer, nämligen Indiana Jones. Namnet kommer från Lucas hund som hette Indiana och från början var det tänkt att rollfiguren skulle heta Indiana Smith. Det namnet dög dock inte åt Spielberg som ändrade det till Jones och resten är historia. Indiana Jones som väl ändå måste vara världens mest kända arkeolog spelas i alla fyra filmer av Harrison Ford. Rykten menar att ytterligare en uppföljare är på gång och om det blir verklighet får framtiden utvisa.

Peter Jackson

Den här Nya Zeeländaren ligger bakom en av vår tids mest framgångsrika filmprojekt, Sagan om ringen-filmerna. Filmerna som bygger på de klassiska böckerna av JRR Tolkien spelades till stor del in i den storslagna naturen på Nya Zeeland vilket har gett ovärderlig PR till Peter Jacksons hemland. Han är också skyldig till att ha skapat världens dyraste film, en re-make av klassikern King Kong som blev en film späckad av specialeffekter med jätteapan som klättrar på de berömda byggnaderna i New York.