Kända svenska dokumentärfilmare

Kända svenska dokumentärfilmare

Kända svenska dokumentärfilmare

Även om Sverige är ett litet land så har vi ändå en del riktigt duktiga filmmakare. Till exempel har vi i det här landet lyckats få fram flera kända dokumentärfilmare vars filmer har fått uppmärksamhet internationellt och vunnit prestigefyllda priser. Mycket kan nog bero på att vi har ett lite annorlunda sätt att skapa dokumentärfilmer. Här har vi ett lite mer långsamt och lågmält sätt att dokumentera med film än var filmare i till exempel USA har. Där är det ofta snabba klipp och cliffhangers som ska locka tittarna att stanna kvar. Svenska dokumentärfilmare jobbar ofta istället med att långsamt skapa en stämning och låta budskapet sakta sjunka in i tittarna. Bland Sveriges största dokumentärfilmare kan vi bland annat se Stefan Jarl, Tom Alandh och Nina Hedenius. Här nedan kan ni läsa lite mer om dessa intressanta personligheter.

Stefan Jarl

Född på 1940-talet och utbildad och skolad under 60-talet har Stefan Jarl skapat en av våra mest kända dokumentärfilmsserier, Modstriologin. Den består av de tre filmerna, Dom kallas oss mods (1968), Ett anständigt liv (1979) och Det sociala arvet (1993). Där följer Jarl några personer i samhällets utkant under flera decennier. I den sista delen visas hur deltagarnas barn har påverkats av föräldrarnas livsöden. Modstriologin avrundades med en kortfilm, Epilog som kom 2006. Filmerna har belönat Jarl med så väl Chaplinpriset som en Guldbagge. 2010 kom hans kanske mest internationellt kända film, Underkastelsen, som tar upp problemet med den kemiska påverkan vi lever under idag. Skådespelerska Eva Röse som då var gravid medverkar i filmen och tar bland annat blodprover som visar upp höga halter av främmande, kemiska ämnen i blodet. FN:s miljöorgan UNEP kallade den för ”en av århundradets viktigaste filmer” och den fick stor uppmärksamhet utomlands.

Tom Alandh

Tom Alandh

Tom Alandh

Tom Alandh står bakom många av våra mest uppmärksammade dokumentärer och han har länge varit knuten till Sveriges Television. Under sin långa karriär som journalist och filmare som började på 1970-talet har han producerat mer än 100 dokumentärfilmer. Han har bland annat vunnit Stora journalistpriset, Lukas Bonniers stora journalistpris och fått ett hedersomnämnande på Kristallengalan. Många känner igen stilen i hans dokumentärer som är långsam och lågmäld där de personer som porträtteras får stå i centrum. Långsamma samtal där tystnaden får ta plats gör att det som annars inte hade blivit sagt får plats. Det är personporträtten som är hans signum och han har gjort uppskattade dokumentärer om bland annat fotbollsspelaren Nacka Skoglund, Annika Östberg och Anna Lindh.

Nina Hedenius

Det här är kvinnan bakom en av våra mest uppskattade dokumentärfilmer, Gubben i stugan. Filmens särskilda egenskap är att den filmar en äldre man boende i en enkel stuga utan moderna bekvämligheter. I filmen får vi följa hans liv endast i bilder och bakgrundsljud. Ingen intervju eller berättarröst för handlingen framåt utan det är bilderna som berättar om hans enkla men fascinerande liv i samklang med naturen. Filmen som kom 1996 är en av SVT:s mest efterfrågade och tilldelades Ikarospriset. Att skildra vår natur är just Nina Hedenius signum och hon är känd för sina långsamma och inkännande dokumentärer om livet på landsbygden.