Michael Moore – en kontroversiell filmskapare

Han är en av världens mest kända dokumentärfilmare, om inte den mest kända. Han har gjort en rad uppmärksammade dokumentärfilmer med kontroversiellt tema. Hans debut är Bowling for Columbine som är en kritisk granskning av USAs cyniska vapenlagstiftning och de många dödsskjutningar som kommer av den. Han har sen dess gjort en rad uppmärksammade dokumentärer som alla är mer eller mindre kritiska mot USA och västvärldens sätt att leva. Flera av hans filmer har belönats med prestigefyllda priser. Många har hyllat hans filmer som viktiga ögonöppnare men Moore har också fått mycket kritik för sina metoder och att han visar upp en alldeles för ensidig bild i sina dokumentärer.

Söker efter svar

I sin första och mest kända dokumentär, Bowling for Columbine, söker Moore svar på hur två tonårspojkar kunde skjuta ner och döda 12 elever och lärare på sin skola, Columbine High School. Filmen är inte bara en dokumentär om just den skolskjutningen utan den tar även upp USA:s syn på vapen. Moore lägger fram sina egna teorier om varför det sker så många våldsbrott i USA, speciellt med vapen. En känd scen är när han besöker den lilla staden Littleton där Columbine-massakern ägde rum. På det lokala bankkontoret belönas alla som öppnar ett nytt konto i banken med ett gevär. Det bara delas ut rakt över disken på bankkontoret. För oss som lever i Sverige med våra strikta vapenlagar ser detta helt absurt ut. För de som lever i USA är det däremot helt naturligt att beväpna sig. Michael Moore lägger i filmen fram några av sina teorier om vad som ligger till grund för den rädsla som gör att amerikanerna så gärna vill beväpna sig och att de är så benägna att begå våldsbrott.

Kritisk mot krig

Michael Moores andra dokumentärfilm som belönades med priset Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes är Farenheit 911. Filmen riktar stark kritik mot USA:s krig mot terrorismen. Kritiken består i att den dåvarande presidenten George W Bush utnyttjade opinionen efter terrorattentaten den 9/11 2001. Enligt Moore använde Bush-regeringen människors rädsla till att kunna förverkliga sina egna planer på att invadera länder i Mellanöstern som Afghanistan och Irak. Filmen börjar också med en konspirationsteori om att Bush tillsammans med nyhetskanalen Fox News Channel påverkade utgången i valet 2000 när Bush blev vald efter en omdiskuterad kontrovers med rösträkningen i Florida. Moore ger också en känga till överklassen genom att visa på att det är unga män från underklassen som skriver in sig i armen och att överklassen därför klarar sig från förluster. Han tycker vidare att unga soldater inte borde behöva riskera sina liv så länge det inte gäller att bokstavligen försvara amerikansk mark.

George W Bush

Kritikern får kritik

Trots att Michael Moores filmer är hyllade av många världen över och flerfaldigt prisbelönta har det speciellt på senare år riktats hård kritik mot hans sätt att arbeta. Hans filmer anklagas för att vara för vinklade och hans metoder ses av vissa som tvivelaktiga. En del menar också att hans filmer inte borde klassas som dokumentärer eftersom de är så hårt regisserade. Andra menar att Moore inte lever som han lär efter att han själv upprepade gånger vägrat att svara på frågor från kritiker.