Priser för filmer i Sverige

Sverige har både producerat och visat filmer sedan slutet på 1800-talet, och den svenska filmindustrin är kanske större än vad man först kan tro. Filmbranschen i Sverige har haft mycket inflytelserika personer både inom produktion och skådespeleri, där många fått en stor internationell spridning. Ett exempel är filmregissören Ingmar Bergman som vars filmer blivit hyllade världen över, där “Det sjunde inseglet” är en av hans populäraste verk. Ett annat exempel är skådespelaren Stellan Skarsgård som medverkat i flera kända filmer såsom “Chernobyl” och “Mamma Mia”, och har även söner som är skådespelare. Tack vare den höga kvaliteten på svensk film och personerna bakom den, finns det idag ett flertal utmärkelser att vinna.

Guldbaggegalan

Guldbaggegalan är en av de främsta galorna för svensk film, där första priserna delades ut år 1946 och delas ut årligen än idag. Under första galan år 1946 delades det endast ut priser i tre kategorier: bästa kvinnliga skådespelerska, bästa manliga skådespelare samt bästa regi. Idag har antalet priser expanderat och nu delas hela 19 priser ut i kategorier såsom bästa foto, bästa manuskript och bästa scenografi.

Karl Axel Pehrson var konstnären som fick äran att designa priset, och valde att skapa ett guldbagge-liknande pris då han ansåg att guldbaggar glimmar som filmremsor när de flyger. Det allra tyngsta priset man kan vinna är Hedersguldbaggen, där priset delas ut till den som gjort ett stort avtryck på svensk film. Den första Hedersguldbaggen delades ut år 2001 till skådespelaren Annalisa Ericson, som medverkat i filmer i åtta decennier. Vinnaren av Hedersguldbaggen utses av styrelsen från det Svenska Filminstitutet, i jämförelse med resterande kategorier där det är en vinnarjury bestående av personer inom filmbranschen som utser vinnarna.

Mer än spelfilm

När man tänker på ordet film är det mest troligt att man tänker på en spelfilm. En spelfilm innehåller ett manuskript som är framfört av skådespelare, och är antagligen den kategori av film man ser på när man går på bio eller kollar på en streamingtjänst. Den svenska filmindustrin startade med just spelfilm, men idag görs det betydligt mycket fler kategorier av filmer än så, bl.a. reklamfilm och dokumentärfilm. Reklamfilm är ett sätt för företag att marknadsföra sin tjänst eller produkt, och förekommer ofta mellan online-klipp eller TV-program.

Guldägget är en tävling inom kommunikation som funnits sedan 1961, där målet är att lyfta den kreativa standarden inom kommunikation i Sverige. De har ett brett utbud av kategorier, där långfilm och kortfilm utgör två av dem. Här har flera reklamfilmer lyckats vinna priser. Dokumentärfilmer presenterar verklighetsbaserade händelser, och är en populär form av film. En känd utmärkelse är priset för bästa dokumentär, som även den delas ut på Guldbaggegalan. Årets pris gavs till dokumentären “Greta”, som handlar om klimataktivisten Greta Thunberg.

Svenska Filminstitutet har skapat en databas fylld med information om svensk film, Svensk Filmdatabas. Här kan man hitta information om både nya som gamla svenska filmer, samt om utländska filmer med svenska inslag. På deras hemsida har de även en databas där man kan söka på utmärkelser som svenska filmer vunnit, både utomlands, på festivaler och på galor såsom Guldbaggegalan.