Snabba cash

Snabba cash

Snabba cash

Jens Lapidus trilogi Snabba cash bör man inte missa om man gillar action. Och det är en riktigt spännande skildring av Stockholms undre värld. Action jämförbar med vilken Hollywood-film som helst.

I första filmen introduceras vi för Johan “JW” Westlund (Joel Kinnaman) som hänger på de hetaste inneställena kring Stureplan. Han gör allt för att hålla jämna steg med glidarna i innersta kretsen men bakom den lyxiga fasaden finns verkligheten. JW kör svarttaxi för att finansiera sitt fejkade lyxliv och han bor i en liten, enkel lägenhet.

Han förälskar sig i överklasstjejen Sophie och lockas på så sätt in i Stockholms undre värld med organiserad brottslighet.

JW möter Jorge som just gjort en osannolik rymning från ett fängelse och flyr undan såväl polis som den serbiska maffian.

Plötsligt är JW inne i en värld full av brottslighet, droger och våld. Jorges plan är att göra en sista leverans av kokain och sedan lämna Sverige för gott.

Samtidigt får vi följa en brutal underboss inom serbiska maffian som heter Mrado. Han är i bråk med huvudbossen inom maffian, Radovan. Mrado får i uppdrag att finna Jorge men måste samtidigt ta hand om sin åttaåriga dotter Lovisa.

Uppföljaren

kokainsmugglare kämpande JW i fängelse

Kokainsmugglare kämpande JW i fängelse

I Snabba cash II finner vi den lovande affärsstudenten som blev kokainsmugglare kämpande JW i fängelse. Med en stark drivkraft att komma tillbaka till ett hederligt liv har han kommit i kontakt med några riskkapitalister. De är intresserade av en ny handelsprogramvara han har utvecklat. Dessutom har han blivit sams med en gammal fiende. Men det mesta visar sig vara illusioner.

Mrado och JW har suttit i fängelse medan Jorge gömt sig i Sydamerika.

När han kommer ut från fängelset tar det inte länge innan han åter är tillbaka med samma gäng. Han får lära sig den tuffa läxan att när man väl kommit in i kriminella banor så kan det vara nästan omöjligt att ta sig ut därifrån.

I filmen får vi även lära känna gangsterbossen Radovans dotter Natalie.

Uppföljaren är lite mer förutsägbar och lite rörigare handling men ändå helt okej. Till skillnad från första filmen så utspelar sig uppföljaren under bara ett par intensiva dygn.

Med “Snabba Cash II” gick man ifrån en del av Jens Lapidus uppföljare, boken “Aldrig fucka upp”. De som läst boken vet att den i stort sett har nya karaktärer. Planen var enligt producenten att skapa en fristående film som lånar element ur Lapidus boktrilogi.

Sista delen i trilogin

Den tredje och sista delen i trilogin utspelas hemma i gangsterbossen Radovans trakter. JW bor i exil och är mer övertygad än någonsin om att få reda på vad som hände hans försvunna syster. Alla spår leder dock till den organiserade brottsligheten i Stockholm.

Jorge planerar sin sista stöt, – det största rånet i svensk historia.

När någon försöker mörda bossen Radovan så dras hans dotter Natalie in i maktkampen inom den serbiska maffian.

Filmerna är gjorda för att man ska kunna se dem oberoende av de andra. Man behöver alltså inte ha sett första filmen för att kunna hänga med och kolla den andra eller tredje.