Svensk filmhistoria

Svensk filmhistoria

Svensk filmhistoria

Alltsedan slutet av 1800-talet har film varit en del av den svenska kulturscenen och listan över svenska produktioner och framgångssagor är mycket lång. Den allra första filmen visades i Malmö år 1896. Sveriges första biograf öppnade i Stockholm, i maj 1897. Samma år kom även den allra första svenskproducerade filmen, vilket var en journalfilm. Några år efter detta kom de första korta spelfilmerna.

Filmens utveckling

Till en början skapades endast filmer med kortare scener, men i samband med att AB Svenska Biografteatern bildades började filmerna bli längre. Under 1910-talet började även erkända skådespelare dyka upp på vita duken. År 1920 öppnades AB Svensk filmindustri och Filmstaden i Solna. Under 1920-talet blev Sverige även känt på den internationella filmduken både när det gäller regi och skådespeleri genom bland annat regissören Victor Sjöström och skådespelerskan Greta Garbo. Det var dock inte bekymmersfritt då börskrasch och efterkrigstid påverkade filmbranschen som genomgick flera finansiella kriser.

Under 30-talet etablerades talfilmen. Film blev mycket populärt under den här perioden vilket skapade efterfrågan och ökade produktionen av bland annat komedier, vars manus ofta var inspirerade av folklustspel. Under denna tidsperiod myntades pilsnerfilm som uttryck. Detta var en nedsättande term för genren, som kritiserades av kultureliten. Dock fortsatte framgångarna bland den breda publiken och en av de mer kända filmerna är Anderssonskans Kalle från 1934, av Sigurd Wallén. Under 30-talet kom även två nya filmbolag vid namn Europafilm och Sandrews. När andra världskriget pågick befann sig Sverige i beredskapsläge. Det är härifrån begreppet beredskapsfilm kommer. Filmerna skildrade livet under krig i olika sammanhang. En av de mest kända filmerna från den här perioden är Hasse Ekmans Med dig i mina armar från 1940.

Filmens utveckling

Filmens utveckling

Till följd av förbättrad ljudkvalitet etablerades även musikfilmerna och en av de stora figurerna i denna genre var Alice Babs, som bland annat spelade i Swing it, magistern. Musikfilmens framgång fortsatte under 50- och 60-talet genom personer som Povel Ramel,Thore Skogman och Lill-Babs. År 1963 startades Svenska Filminstitutet och året därpå Dramatiska Institutet, den första riktiga skolan för filmskapande. Med detta kom även Guldbaggen (filmpris) och Chaplin (tidskrift) till. 1960- och 70-talet präglades av en mer allvarsam ton och dokumentär.

Komedi och internationell karriär

Under åttiotalet blev det åter populärt med bred underhållningsfilm, kanske som kontrast till det mer samhällsengagerade filmskapandet under 60- och 70-talet. En ikon från denna period är Stig Helmer som figurerade i Lasse Åbergs Sällskapsresor. Ett annat stort namn på komedsidan var Gösta Ekman som bland annat gjorde sig känd genom karaktären Papphammar. En av våra största svenska filmikoner är Roy Andersson. Roy Andersson slog igenom redan på 70-talet men blev internationellt erkänd då han vann ett specialpris på filmfestivalen i Cannes för sin film Sånger från andra våningen från år 2000. Andra stora namn under 2000-talet är bland annat Josef Fares, Maria Blom samt Tomas och Daniel Alfredsson. Bröderna Alfredsson är båda internationellt erkända regissörer.

Svenska skådespelare och regissörer har sedan länge varit en del av internationell film och några de stora namnen på vita duken är bland annat Greta Garbo, Max von Sydow, Stellan Skarsgård, Noomi Rapace och Alicia Vikander. Bakom kameran återfinns regissörer som Ingmar Bergman, Lasse Hallström och Lukas Moodysson för att bara nämna några få.