Svenska filmer på Netflix

Svenska filmer på Netflix

Svenska filmer på Netflix

Några av de mest populära svenska filmerna på svenska, som finns på netflix, utan någon slags ranking. Bara se dem som tips. Ibland kan man helt enkelt vilja se en helsvensk film till skillnad mot alla storslagna Hollywood-produktioner.

Smala Sussie

2003 kom denna unika och skruvade komedi ut. Det handlar om Erik som fått veta att hans syster är försvunnen och han återvänder då till sin lilla hemstad i Värmland för att hitta henne.

Dock är inte allt riktigt som det ska där och han befinner sig snart i ett virrvarr av galenskap och lögner.

Slutligen tvingas han inse att den söta och oskyldiga lillasystern han hade inte finns kvar. Smala Sussie är en gangsterkomedi som driver med det ursvenska samtidigt som den är väldigt osvensk. Berättelsen gräver sig djupt in i den lilla landsbygdskommunen där Eriks barndomsvän  blivit ett videofreak, ålderdomshemmet döljer ett stort drogcenter och innehavaren av videobutiken är i själva verket en lokal “gudfader”.

Låt den rätte komma in

12-årige Oskar drömmer om att hämnas på sina klasskamrater eftersom de mobbar honom. En dag träffar han en mystisk flicka, Eli. Hon har flyttat in i lägenheten bredvid honom men beter sig inte som alla andra. Så småningom får Oskar veta anledningen till att hon inte uppträder som andra barn i samma ålder, hon är nämligen en vampyr.
Det kan låta som en fantasy-film men det finns en dyster ton över det hela samtidigt som det är vackert. Oskar och Eli bygger upp en vacker vänskap och genom sina egna lidanden finner de trygghet i varandra. Filmen gavs ut 2008.

Svinalängorna

Svinalängorna

Svinalängorna

Det är en grymt fängslande och gripande film om ett barns utsatthet, men också om att klara av att gå vidare trots ett mörkt förflutet.

Leenas svårt sjuka mamma kontaktar henne när hon ligger på dödsbädden på sjukhus. Hon vill att Leena ska komma och ta ett sista farväl.

Leena har inte träffat sin mamma på många år men bestämmer sig för att göra henne till viljes och besöka henne. Väl där så ställs hon mot hemska minnen och tillbakablickar från den svåra uppväxten i bostadsområdet Fridhem i Ystad. Ett område som på 1960-talet fylldes av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar var deras lägenhet höjden av lyx eftersom den hade tre rum, en balkong och parkettgolv. Men av kommunen sågs det snarare som en slags soptipp och kvarteret gavs öknamnet Svinalängorna.

Filmen är baserad på Susanna Alakoskis bok med samma namn.

Jönssonligan & Sune

Det är svårt att inte nämna Jönssonligan-filmerna. Alla nio finns inte där men flera stycken, perfekt för ett Jönssonliga-maraton någon kväll. Man kan se Jönssonligan & den svarta diamanten från 1992, Jönssonligans största kupp från 1995, Jönssonligan spelar högt från 2000 och Jönssonligan – den perfekta stöten från 2015. Den sistnämnda en modernare version av de ursprungliga filmerna.

Vill man ha en riktigt rolig kväll med barnen så tar man ett Sune-maraton istället. Alla tre Sune-filmer finns, Sune i Grekland – All Inclusive, Sune på bilsemester och Sune i fjällen.