Svenska filminstitutet

Svenska filminstitutet

Svenska filminstitutet

Svenska filminstitutet eller ofta förkortat som SFI startade 1963 av den innovativa unge filmfantasten men  och företagaren Harry Schein  syfte om att stödja och hjälpa svensk filmindustri. Svenska filminstitutet grundades som en stiftelse vilket det är än idag.

I syfte om at stötta svensk filmindustri

I syfte om at stötta svensk filmindustri

I syfte om at stötta svensk filmindustri

Harry Schein var även aktiv och drev en fram att politikerna skulle klubba igenom en ny filmreform där staten skulle gå in och stödja svenska filmer för att på så sätt öka intresset för filmindustri i Sverige. Som socialdemokrat så byggde Harry Schein ett stort nätverk med högt uppsatta politiker i det så dominerade svenska politiska parti och var även god vän med Olof Palme vilket gjorde saker och ting mycket enklare. Den viktiga filmreform som Harry Schein drev på var att man tog bort en viss skatt för biografer och 10 procent av varje biobiljett skulle direkt gå till Svenska Filminstitutet som vidare skulle investera dessa pengar i svensk filmproduktion då hela den svenska filmbranschen saknade pengar. Detta gjorde att fler svenska filmer kunde produceras men också att fler människor kunde livnära sig på film i Sverige.

Harry Schein startade även Sveriges riktiga filmskola som senare kommer att kallas Dramatiska Institutet. Svenska Filminstitutets huvuduppgift är att stödja svensk film oavsett form. Man vill också bevara svenska klassiska filmer och marknadsför dom via olika kanaler utomlands. Verksamhetens må regleras i ett särskild forum, det så kallade Filmavtalet som binder staten,TV4,SVT samt svenska filmbranschen. Det är den Svenska regeringen som utser Svenska filminstutets styrelse ,via Kulturdepartementet. Svenska Institutet ligger i en stor vacker byggnad på Gärdet i Stockholm som stod klart 1970. Inne i byggnaden finner man tre olika biografer, Bio Victor ,Bio Julius samt Bio Mauritz. I själva byggnaden hittar man all form av svensk men också utländsk filmkuriosa och man håller även event och filmvisningar. Svenska Filminstitutet äger också en filmklubb, Cinemateket där man visar på klassiska svenska filmer men även utländska. Detta sker på olika biografer främst i Stockholm.

Sedan 1964 delar även det Svenska Institutet ut det i särklass finaste filmpris man kan få i Sverige Guldbaggen. Man kan även söka stöd från Svenska Filminstitutet ,både ekonomist eller annan expertis vilket är hela syftet med Institutet, att främja svensk filmindustri. Sedan kan man få kunskap om film, både svensk och utländsk och Svenska Filminstitutets databas är förmodligen Nordens största i sitt slag och innehåller mer än 70 000 material och mer än 31 000 filmer.

Filmdatabasen är också en av världens äldsta och grundades 1933 då under namnet Svenska Filmsamfundet men är sedan flera åt tillbaka i Svensk Filminstitutionens regi. Man har dedikerat ett särskilt arkiv och filmskaparen Ingemar Bergmans där man kan se alla hans verk. Senare har institutet en väldigt viktigt roll rent politiskt både i Sverige och EU då man driver på för att underlätta för filmskapare att skapa film i Sverige för att landet ska ha en filmkultur. Man tar också fram rapporter om hur svensk filmindustri mår och är i särklass Sveriges men också Nordens viktigaste forum kring film och produktion.