Svenska filmklassiker

Svenska filmklassiker

Svenska filmklassiker

Svensk film är världsberömd för sin kvalitet och unika utformning. Det är så klart mycket tack vare Ingmar Bergman som Sverige hamnat på världens filmkarta men också på grund av att svensk film ofta har en unik äkthet som kanske saknas i andra länders filmproduktion. Det är svårt att välja ut bara några svenska filmer som har gjort mest avtryck i historien eftersom att det finns så många betydelsefulla svenska filmer. Här har vi dock samlat några av de mest uppmärksammade filmklassiker vi har i Sverige.

Mitt liv som hund

Detta är en självklar film att ta med på en lista med svenska filmklassiker. Filmen som gjorde Lasse Hallström till världsberömd och även Oscarsnominerad. Handlingen utspelas i Småland och kretsar kring pojken Ingmar som sommaren 1959 spenderar en sommar hos sin morbror på grund av att hans mamma är sjuk. Han har sitt eget sätt att se på världen och hantera de motgångar han ställs inför. I den lilla småländska bruksorten möter han också på en rad egensinniga men kärleksfulla människor som blir hans vänner. Huvudrollen spelas av Anton Glanzelius som hyllades för sin prestation men senare valde en karriär bakom kameran inom Tv-produktion. I övriga roller ses bland annat Tomas von Brömssen, Melinda Kinnaman och Anki Lidén.

Fanny och Alexander

Så klart går det inte att lista svenska filmklassiker utan att ta med minst en film av Ingmar Bergman. Detta episka kostymdrama med den helt otroliga längden på över fem timmar hade premiär 1982 och har även spelats på Sveriges Television ett flertal gånger, ofta i flera avsnitt. Vi får följa den förmögna familjen Ekdahl med Gunn Wållgren som familjens matriark. Fanny och Alexander förlorar sin far, spelad av Allan Edwall, allt för tidigt, vilket får deras mor, Ewa Fröling, att gifta sig med stadens biskop, Jan Malmsjö. Nu tar ett helt nytt liv över för barnen och deras mamma. Från att ha levt ett fritt och glädjefullt liv med sin storfamilj tvingas de nu leva under den stränga biskopens tukt och fostran. Situationen blir till slut ohållbar och mamman gör allt för att rädda sina barn undan biskopens våld.

Hets

Ännu en film där Ingmar Bergman har haft ett finger med i spelet. Denna gång som manusförfattare till Alf Sjöbergs regi av en av de mest avskyvärda rollfigurer i svensk filmhistoria, Caligula, spelad av Stig Järrel. Hets är ett mörkt triangeldrama om en sistaårsstudent på läroverkets latinlinje, den sadistiska läraren Caligula och det utsatta butiksbiträdet Bertha. Filmen hade premiär 1944 men visas fortfarande regelbundet på Sveriges television och är en film som många anser att man måste se.

Utvandrarna

Utvandrarna

Utvandrarna

Denna filmatisering av Wilhelm Mobergs bok är en av få filmer som Oscarsnominerats två år i rad. Den nominerades först i klassen Bästa utländska film 1971 när den släpptes i Sverige och året därpå när den distribuerats i USA blev den nominerad för Bästa kvinnliga skådespelerska, Bästa regi, Bästa manus och Bästa film. För regi stod Jan Troell och i rollistan fanns bland annat Max von Sydow, Liv Ullman och Monica Zetterlund. Filmen följer ett sällskap av några modiga amerikafarare som lämnar det fattiga Småland för att nå drömmen om ett bättre liv i Nordamerika.