Svenska filmstjärnor

Svenska filmstjärnor

Svenska filmstjärnor

Trots att det bor förhållandevis ganska få invånare i vårt avlånga land så har vi ändå bidragit med flera stora stjärnor till filmhistorien. Av någon anledning har våra största stjärnor varit kvinnor. Namn som Greta Garbo och Ingrid Bergman är välkända inte bara här i Sverige. Här går vi igenom några av de största namnen.

Greta Garbo

Greta Gustavsson som föddes i Katarina församling i Stockholm kom att bli känd i hela världen med efternamnet Garbo. Eller så kan man rätt och slätt kalla henne vid sitt välförtjänta smeknamn Den Gudomliga. Garbo räknas som en av de absolut största filmstjärnorna i Hollywood under 1920- och 30-talen. Som huvudrollsinnehavare i klassiker som Anna Karenina, Christina och Kameliadamen har hon av Amerikanska Filminstitutet utsetts till den femte största filmskådespelerska genom tiderna. Inte dåligt för en liten Greta som föddes in en fattig arbetarfamilj 1905. Som tonåring halkade hon in på skådespelaryrket och hon lyckades få stipendium för att gå på Dramatens elevskola. Efter att ha gjort succé i Sverige upptäcktes hon av Hollywood där hon fick en lysande karriär. Garbo var känd för sitt skygga sätt och efter att hennes karriär var fastställd gav hon aldrig några intervjuer eller ställde upp på fotografier. Efter att hon lämnat filmkarriären efter att andra världskriget avslutats levde hon ett tillbakadraget liv i New York. Hon var känd för att endast gå ut iförd stora solglasögon och hattar som halvt dolde ansiktet. Greta Garbo, Den gudomliga, dog av naturliga orsaker 1990.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman

På fjärde plats på Amerikanska Filminstitutets lista över världens genom tiderna främsta skådespelerskor hittar vi en annan tjej från Stockholm i lilla Sverige. Ingrid Bergman är trots sitt efternamn varken släkt eller gift med Ingmar Bergman. Faktum är att dessa två giganter inom svensk och internationell film bara har gjort en enda film tillsammans, Höstsonaten. Bergman är en av få skådespelerskor som har vunnit två stycken Oscars-statyetter i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Dock är hon mest känd för sin roll som Ilsa i Casablanca mot Humphrey Bogart. En film som nog är en av filmhistoriens mest reciterade filmer. Mitt i sin otroligt framgångsrika karriär förälskade sig den gifta Ingrid i sin regissör, Roberto Rossellini, som också var gift. Skandalen briserade som en bomb i det pryda Hollywood som inte ville se oskuldens färg falna från sin stora filmstjärna. Hon gifte sig och fick tre barn med Rossellini, varav ett är den kända modellen och skådespelerskan Isabella Rossellini.

Alicia Wikander

En ny starkt lysande stjärna på filmhimlen är den unga fröken Alicia Vikander. Hon slog igenom i Sverige med en roll i Till det som är vackert där hon spelade mot Samuel Fröler. Rollen gav henne en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Karriären tog henne över Atlanten till Hollywood där karriären har gått lysande. Inte minst sen hon belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för filmen The Danish girl. Hennes senaste succéroll är som Lara Croft, tv-spelshjältinna med kultstatus och som tidigare spelats av en ung Angelina Jolie.

Våra manliga skådespelare med internationell karriär har inte ännu lyckats uppnå samma stjärnstatus deras kvinnliga kolleger. Men namn som Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman kanske kan ta sig an utmaningen att få fram en manlig svensk filmstjärna.