Svenska vinnare och nominerade av Oscar

Oscar även kallat Academy Awards är ett amerikanskt filmpris som delas ut varje år av den amerikanska filmakademien och ABC sedan 1929. Filmgalan är amerikansk men alla filmer får vara mer och delta, dock brukar de vara engelskspråkiga filmer som är nominerade. Vinnaren utses av en hemlig omröstning av medlemmarna i amerikanska filmakademien. Att vinna en Oscar är det finaste filmpriset man kan vinna i världen. Själva statyetten är guldpläterad och väger 3,85 kilo. Statyetten är en riddare med ett svärd som står på en filmrulle med 5 ekrar. Dessa 5 ekrar symboliserar de fem olika huvudgrenarna i akademin, som är skådespelare, manusförfattare, regissörer, producenter och tekniker. De filmer som fått flest Oscars genom tiderna är bland annat ”Titanic” från 1997 och ”sagan om konungens återkomst” från 2003.

Katharine Hepburn

Bägge dessa filmer har tilldelats 11 Oscars. Den skådespelare som erhållit flest Oscars var Katharine Hepburn, som var en amerikansk skådespelare. Hennes filmkarriär varade i hela 60 år och hon va nominera 12 gånger till en Oscars och vunnit 4 stycken av dem vilket gör henne till den skådespelare som vunnit flest Oscars. Walter Elias ”Walt” Disney, mera känd som bara Walt Disney var en amerikansk animatör, filmproducent, entreprenör och röstskådespelare. Genom sina tecknade filmer som är kända världen över är han den som lyckats vinna flest Oscars genom tiderna. Han har vunnit 26 stycken, varav 22 är Oscars och 4 är heders Oscars.

Svensk framgång

Ingmar Bergman är en av Sveriges genom tidernas mest kända filmregissörer. Förutom att han var film och teaterregissör så var han även filmproducent, manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare. Hans allra kändaste verk är ”det sjunde inseglet”, ”persona” och ”Fanny och Alexander”. Ingmar Bergman är den svensk som nominerats i flest Oscars. 8 gånger har han varit nominerad med olika filmer. 4 av filmerna har vunnit Oscars. ”Jungfrukällan” vann priset för bästa utländska film 1970, även som hans film ”såsom i en spegel” gjorde år 1971. 1974 vann filmen ”viskningar och rop” bästa foto och tilldelades Sven Nykvist. 1983 vann ”Fanny och Alexander” en rad olika utmärkelser. Filmen vann för bästa utländska film, bästa foto, bästa scenografi och även bästa kostym.

Ingmar Bergman

Även Greta Garbo som var en svensk skådespelare och hade sin storhetstid på 1920 och 30-talet var nominerad till Oscars 4 gånger. 1954 ett antal år efter att hon lagt ner sin filmkarriär nominerades hon och vann heders-Oscars för hennes fantastiska framgångar inom film. Två av hennes mest betydande roller var som Elisabeth Dohna i ”Gösta Berlings saga” och som Marguerite Gautier i den amerikanska filmen ”kameliadamen”. Den tredje svensk med stora framgångar inom filmvärlden och även vinnare av Oscars var Ingrid Bergman. Hon var en svensk skådespelare som medverkade i både europeiska och amerikanska filmer. Ingrid vann priset för bästa kvinnliga huvudroll 2 gånger i filmerna ”gasljus” från 1944 och i ”Anastasia” från 1956. Hon vann även 1974 pris för bästa kvinnliga biroll i filmen ”mordet på orientexpressen”. Ingrid är rankad som den fjärde största kvinnliga skådespelare inom amerikansk film genom tiderna av det amerikanska filminstitutet.