Sveriges största filmskapare

Sveriges största filmskapare

Sveriges största filmskapare

Sverige må vara ett litet land i norr men vi har ändå tagit fram tillräckligt många framgångsrika filmskapare för att stå oss i den internationella konkurrensen. När man tänker på svenska filmskapare är det svårt att inte i första hand tänka på Ingmar Bergman. Demonregissören har varit med att skapa filmhistoria och verkligen satt den svenska filmen på världskartan. Att ta fram de bästa svenska filmskaparna är inte lätt eftersom att Sverige genom tiderna har varit så otroligt bra på att göra film. Därför finns det en del att välja på. Här har vi i alla fall listat några av de största svenska filmskaparna.

Ingmar Bergman

Mycket svårt att göra en sån här lista utan att börja med Bergman. Som manusförfattare, regissör och pjäsförfattare är han troligen den mest kända svenska kulturpersonligheten genom tiderna. Hans framgångar sträcker sig genom en lång rad priser och utmärkelser. Hans filmer och tv-serier har vunnit både Oscars och Guldpalmen. Hans signum var att på ett trovärdigt sätt skildra mänskliga relationer. Flera av hans filmer är också starkt inspirerade av hans uppväxt som prästson. Trots framgångarna levde Bergman ett tillbakadraget och enkelt liv i sitt hus på Fårö där flera av hans filmer också spelats in. Sant är att Bergman kommer att lämna avtryck på nya generationer än med sina unika filmer.

Lasse Hallström

Lasse Hallström är känd för sina realistiska skildringar av människor i svåra situationer. Trots att hans filmer ofta handlar om svåra saker finns alltid en ljus ton och mycket värme. Humorn är ständigt närvarande. Det internationella genombrottet kom med den Oscarsnominerade Mitt liv som hund. Hallström började nu jobba i Hollywood men drabbades av en del motgångar och det var först några år senare när hans Gilbert Grape gjorde stor succé som han började räknas till en av Hollywoods stora regissörer. Efter det har framgången hållit i sig och han har skapat flera stora publiksuccéer. Bland annat Ciderhusreglerna, Chocolat och Sjöfartsnytt.

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson

Lukas Moodysson

När Fucking Åmål gick upp på biograferna 1998 blev det en riktig succé. Den fick nästan lika många besökare som en av 90-talets största internationella filmer, Titanic. Lukas Moodysson hade lyckats skapa någonting helt nytt genom att flytta handlingen från Stockholm till landsorten och i ensemblen samsades professionella skådespelare med amatörer. Filmen tog upp svåra ämnen som utanförskap, homosexualitet och obesvarad kärlek.  Dialogen blev en klassiker som har citerats otaliga gånger och även soundtracket blev mycket populärt. Filmen uppmärksammades även internationellt och har gett Moodysson en framgångsrik karriär som regissör både i Sverige och ute i världen med filmer som Tillsammans och Mammut.

Olle Hellbom

Olle Hellbom är mannen som har gjort sig odödlig genom att vara den som skapat filmkonst av flera av Astrid Lindgrens böcker. Han är mannen bakom Pippi Långstrump, Saltkråkan och Emil i Lönneberga. Vem vet om de här filmerna hade varit så populära utan hans unika skildrande av de folkkära figurerna. Trots att filmerna har flera decennier på nacken växer det ständigt upp nya generationer som hittar sin favoritfigur. Olle Hellbom gick också under namnet Ollebom och var omåttligt populär bland barnen han regisserade.