Ungdomsfilmer på 80-talet

Ungdomsfilmer på 80-talet

Ungdomsfilmer på 80-talet

1980-talet är känt för sin glammiga klädstil med mycket glitter, disco och stora axelvaddar. Det var också ett årtionde som andades framtidstro och framgång. Yuppie-eran föddes med drömmen om snabba affärer och stora pengar. Vem som helst kunde bli vad som helst bara man jobbade tillräckligt hårt. Det här decenniet har även bjudit oss på några av våra mest kända filmklassiker i en tid då en bra film fortfarande skulle sluta lyckligt. En genre som växte och var mycket populär var ungdomsfilmen. Precis som den allmänna andan var det drömmar och framtidstro som tog stor plats.

Brat Pack

Brat Pack var namnet på ett gäng unga skådespelare som spelade med i alla de hetaste filmerna under 80-talet. Namnet speglade en grupp av 60-talets ungdomsidoler som gick under namnet Rat Pack med Frank Sinatra i täten. De största Brat Pack-filmerna är Breakfast Club och St Elmos Fire som i stort sett har samma gäng ungdomar i huvudrollerna. De som räknas som Brat Packs originalmedlemmar är Emilio Estevez, Judd Nelson, Anthony Michael Hall, Demi Moore, Rod Lowe, Molly Ringwald, Ally Sheedy och Andrew McCarthy. En del av det här gänget fick lysande karriärer inom filmen som höll sig långt in på 90-talet medan några av dem fick se sitt kändisskap dala redan innan nästa decennium.

Dansen var allt

En stor trend som höll i sig under hela 80-talet var dansfilmer. Rollfigurerna var ofta unga med en stark dröm om att lyckas inom dansen mot alla odds. Vilket de också lyckades med efter hårt arbete och mycket träning. Historier som än en gång bekräftade det decenniets stora ideal, att allt var möjligt bara man kämpade tillräckligt hårt.

En av de mest kända dansfilmerna är Flashdance. Handling är lika enkel som fängslande. En ung tjej med arbetarbakgrund drömmer om att komma in på prestigefylld dansskola. Varken olycklig kärlek eller moraltanter lyckas stoppa henne när hon gör succé inför uttagningskommittén med en minst sagt kontroversiell dans.

1987 kom en annan film där dansen var en stor del av handlingen, Dirty Dancing med Patrick Swayze och Jennifer Grey. Filmen var en lågbudgetfilm men lyckades bli en av 80-talets mest uppskattade och lönsamma filmer.

En film som starkt präglade ungdomskulturen då var filmen Fame som senare blev en TV-serie. Den skildrade elever som lyckats ta en eftertraktad plats på en scen- och dansskola i New York.

Hett på börsen

Hett på börsen

En annan stark trend inom ungdomsfilmer på 80-talet var att lyckas inom finansvärlden. Precis som inom dansfilmens värld var det ofta en starkt driven person utan formell utbildning och kontakter som mot alla odds lyckades och tog hem drömjobbet.

En klassiker är Working Girl med Melanie Griffith, Sigourney Weaver och Harrison Ford i huvudrollerna. Griffith spelar en sekreterare som med hjälp av list och charm lyckas komma upp sig och ta hem ett jobb som ger henne eget kontor med tillhörande sekreterare på Manhattan.

En av 80-talets hetaste skådisar, Michael J Fox, gjorde en egen variant på temat framgång mot alla odds. I Nyckeln till framgång spelar han en ung kille från landsorten som tar jobb som postbud på sin farbrors storföretag med tjusigt kontor i New Yorks finansdistrikt. Än en gång får vi se hur list och charm gör så att han tar hem både jobbet och drömtjejen.