Världens bästa regissörer

Världens bästa regissörer

Världens bästa regissörer

Idag produceras det mycket film och fler och fler filmer produceras också för varje år som går. Därför är det heller inte konstigt att konkurrensen i filmindustrin ökar inte minst för de som regisserar film. För att lyckas bra som regissör så måste man hitta något unikt, helt enkelt skapa en egen stil. Genom tiderna har det dykt upp många som har lyckats hitta sin egna stil och som har skapat filmer som blivit älskade av publiken av så olika anledningar. Även idag finns det regissörer som regisserar bra filmer men vilka är några av de bästa regissörerna idag?

De har hittat sin egna stil

Guillermo del Toro är en mexikansk regissör född 1964. Förutom regissör så är han också manusförfattare, producent och författare till flera populära böcker. Han har varit aktiv i sitt arbete sedan 80-talet där han regissera filmer inom genren skräck-fantasy, hans filmer har varit både på spanska och på engelska. Han är mest känd för sina filmer Pan’s Labyrinth från 2006 och The Shape of Water från 2017 som båda har blivit prisbelönta.

Steven Spielberg är en amerikansk regissör född 1946 och räknas som en av de mest inflytelserika personerna inom filmindustrin. Förutom att vara regissör så jobbar han också som producent och manusförfattare. Han ligger bakom några av de kändaste filmerna någonsin så som Hajen, E.T., Jurrasic park och Indiana Jones. Slog igenom gjorde han på mitten av 70-talet efter sin stora succé med hajen och efter det har han fortsatt att regissera bra filmer som publiken har tyckt om.

De har hittat sin egna stil

Sophia Coppola en amerikansk regissör född 1971. Hon brukar förutom att regissera hennes filmer också skriva manuset till dem. 1998 debuterade hon med sin första kortfilm för att året efter debutera med sin första långfilm nämligen filmen The Virgin Suicides. Hennes andra långfilm blev den prisbelönta Lost in Translation. Innan hon bestämde sig för att bli regissör prövade hon på att skådespela och syns bland annat till i samtliga Gudfadern filmer och Star Wars: Episode I.

Wes Anderson är en amerikans filmregissör född 1969. Han anses vara en av de regissörerna idag som sticker ut med sina filmer på grund hans estetiska vision med varje film där det syns att det är han som ligger bakom filmen. 1998 slog han igenom med filmen Rushmore men hans stora genombrott kom egentligen 2001 när hans hyllade film Royal Tenenbaums släpptes. Efter det har han regisserat och skrivit manus till flera filmer där några av dem har lyckats bli Oscarsnominerade både för bästa film, bästa regi, bästa originalmanus samt bästa animerade film.

Christopher Nolan är en brittisk regissör som även är manusförfattare och producent. Han föddes 1970 i London men då hans pappa är britt och hans mamma amerikan så har han ett dubbelt medborgarskap och är idag bosatt i USA. Genombrottet för Nolan kom 2000 när han hade regisserat thrillern memento. Han är idag kanske mest känd för hans Batman-trilogi (2005, 2008, 2012). Han har i sin karriär regisserat flera filmer tillsammans med sin lillebror Jonatan Nolan som är manusförfattare.